Dah lama tak update blog ni, mana taknye last update pun bulan posa mana dan nak belek2 blog ni cibuk bebenor. Sambut raya pulak lagi la cibuk. Sempat lagi kot nak ucap
Untuk entri ni nak kongsi resipi Paparea and family buat masa bulan posa lepas. Hari2 besa pun boleh juga buat. Resipi ni diberi nama DADIH BERLAPIS SIMPLE SEDAP PAPAREA.
Cawan />
Paparea paling suka 1 jenis ni macam gambar di atas. Dulu selalu la beli RM4.50 dalam 3 tahun lepas. Sekarang RM5.90. Susu sejat@ cair Paparea suka jenama Marigold, macam dalam gambar ni yang paling murah. Harga RM2.80. Hahaha. Nak lebih sedap F&N la, mahal la cikit.
Dadih 101: Tutorial Penyediaan Dadih
Ni cawan plastiknya. Ada yang kecik, ada yang besar. Harga pun beza tak banyak sangat. 1 bungkus ada 50 cawan. Harga tu yang terkini tau, 30 Jul 2017. Sebelum ni tak da gambar cawan ni.
Biasanya 1 pek dadih bila kita masak+ air+ semua bahan2, boleh dapat lebih kurang 20-23 cawan. Ikut paras kita tuang dalam cawan tu la.
Guna periuk yang sesuai sebab takut nanti melimpah. Untuk korang yang nak masak sikit, boleh guna separuh saja dadih tu. Kuantiti bahan lain pun separuh juga. Selalunya Paparea pun macam tu juga. Kalau banyak, ruang simpan dalam peti sejuk jadi masalah.
Sagu Susu Cair Confirm Sedap, Jimat Dapat 50 Bekas, Boleh Buat Meniaga!
Slow kan api, masukkan dadih tu dengan serbuk buahan yang dah siap sedia dalam pek tu. Masukkan juga perisa jagung@ Milo. Jangan melampau sangat perisa tu, sekadar bagi ada rasa sudah ler.
Siap semua dah sebati, tutup api dan biarkan selama 5 - 10 minit sejuk. Jangan lama sangat, nanti beku dalam periuk. Kalau panas2 dari dapur terus tuang ke dalam cawan takut eksiden ja, maklumla barang panas.
Bila dah siap tuang, biarkan sejuk dulu nampak macam beku dalam cawan tu baru la buat dadih kedua pulak (Dadih Coklat). Then bila dah siap masak, sama ja caranya, sejukkan dulu. Terus tuang atas dadih jagung tadi dengan berhati2/slow2 tak nak bercampur.
Secubit Garam: Dadih Homemade
Dah pun siap. Tunggu dalam beberapa minit lepas tu terus tutup dengan penutupnya dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biar dia betul2 beku, bukan letak di bahagian beku, rosak la dadih tu macamana nak makan nanti. Jadi Dadih Ais Terlajak Beku. Hehehe...
Kalau korang ada nak tambah apa2 bahan lagi pun boleh la jugak macam kalau dadih jagung letak la jagung manis, nata de coco ka, biskut Oreo ka, apa2 lagi la yang sesuai asalkan sedap dan menyelerakan. Mmmmmmmm.....
Ok selesai entri dadih yang simple ni. Mudah dan senang saja nak buat. Anak2 Paparea memang depa minat sungguh dadih ni. Peti sejuk bagaikan tak sempat nak sejuk, asyik buka tutup buka tutup pintu dia.
Cara Buat Dadih Susu Sedap Macam Pasar Malam. Serius Mudah & Berkali Ganda Jimat
Dah pun siap. Tunggu dalam beberapa minit lepas tu terus tutup dengan penutupnya dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biar dia betul2 beku, bukan letak di bahagian beku, rosak la dadih tu macamana nak makan nanti. Jadi Dadih Ais Terlajak Beku. Hehehe...
Kalau korang ada nak tambah apa2 bahan lagi pun boleh la jugak macam kalau dadih jagung letak la jagung manis, nata de coco ka, biskut Oreo ka, apa2 lagi la yang sesuai asalkan sedap dan menyelerakan. Mmmmmmmm.....
Ok selesai entri dadih yang simple ni. Mudah dan senang saja nak buat. Anak2 Paparea memang depa minat sungguh dadih ni. Peti sejuk bagaikan tak sempat nak sejuk, asyik buka tutup buka tutup pintu dia.