Biasa jika membuat kuah kebanyakkan akan menggunaka isi ikan fresh tetapi untuk resipi ini hanya sardin dalam tin digunakan untuk menjadi bahan utama kuah laksa rasanya sama macam guna ikan segar dan menyenangkan kerja memasak jimat masa
Panaskan air dalam periuk bila air mendidih masukkan laksa dalam 3 hingga 5 minit tutup api toskan airnya kuah laksa bahan bahan 2 3 keping asam keping belacan saiz ibu jari 10tangkai cili kering direbus hingga lembut jika tak suka pedas boleh kurangkan 1 batang bunga kantan 2biji bawang besar 1 tin sardin saiz kecil 1 liter air
Sardin Dalam Tin, 30 Minit Siap & Sedap! - Resepi Laksa Penang Guna Sardin Tin />
Rasanya kuah laksa ikan sardin tin ni tak lah sesedap ikan segar tapi masih boleh diterima kalau di penang orang cina kami panggil laksa cina memang menggunakan ikan sardin tin ni untuk dibuat laksa adakalanya dicampur sekali ikan fresh dan ikan sardin lagi sedap sebenarnya
Guna Sardin Tin Je
Begini caranya laksa ikan sardin ni nampak sangat sedap dan menyelerakan siapa sangkat hidangan ini disediakan menggunakan ikan sardin dalam tin maklumlah biasanya kalau nak masak kuah laksa kita guna ikan kembung atau ikan sardin segar
Resipi sedap dan mudah untuk laksa penang resepi sardin dalam tin tanpa belacan goldenapron minggu20 semestinya ramai tau laksa penang memang menu kesukaan ramai cara buatnya jugak kadang ambik masa sebab kena rebus ikan dan perisi buang tulang bagai kalau korang teringin sangat nak
Guna je sardin dalam tin tu rasa pun sedap setanding laksa dari ikan rebus step kedua blend pula ikan sardin 5 step by step laksa penang resepi sardin dalam tin tanpa belacan dah ada 13 bahan di atas mari tengok cara membuat laksa penang resepi sardin dalam tin tanpa belacan pula simple saja cuma 5 langkah
Kenali Aku Norzie Liefde: Resepi Laksa Penang (ikan Sardin)
1 kisar bawang merah bawang putih 1 tin sardin besar tin sardin kecil hancur kasar saja 2 dah siap kisar masukkan ke dalam periuk 3 masukkan cili kisar 3 senduk kacau rata 4 masukkan air mengikut kepekatan yang diigini 5 masukkan sardin hancur kasar 6 letakkan 2 ketul kiub ikan bilis 7 masukkan daun kesum 8 masukkan bunga
Laksa basah cara cara lenyekkan ikan sardin bersama sosnya guna blender pun boleh tumis cili boh dan asam keping masukkan ikan sardin yang sudah dilenyek tadi bersama daun kesum sukat air menggunakan tin sardin letak dalam 3 atau 4 tin sahaja jika nak kuah pekat masak atas api perlahan selama 20 hingga 25 minit sebab nak bagi rasa asam
Sardin saiz tin sederhana kisar halus bersama sosnya sekali laksa basah direndam sekejap dengan air suam ikan kembung asam keping buah nenas kisar hingga halus cili kisar asam keping bunga kantan belah 2 aznie khasri
Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 Minit Siap & Sedap!
Jan 26 2020 syabiebiey halym 11 6k subscribers resepi laksa penang guna sardin tin pon bahan bahan 1 laksa segera 2 1 tin sardin 3 daun kesum 4 serbuk cili 5 4 keping asam keping 6
Bahan bahan utk 6 7orng 2 biji bawang besar belacan sikit 4 sudu besar cili boh cili giling 2 tin besar ikan sardin asam keping saya pakai 8kepi
1 tin besar sardin untuk buat kuah asam laksa ni aku gunakan sardin murah je 1 labu bawang besar 5 sudu besar cili giling 2 kuntum bunga kantan 2 ikat daun kesum 5 keping asam keping ikut citarasa korang aku suka masam sedikit garam
Resepi Laksa Penang
1 tin besar sardin ambil sosnya sekali lina pg gn saiz medium 1 labu bawang besar 1 2 inci belacan 8 tangkai cili kering lina pg potog serong dan rebus hingga lembut 4 cwn air 6 cawan lagi atau secukupnya bahan c timun dihiris seperti mancis bawang besar dihiris nipis telur rebus
Ikan sardin mackerel 3 tin 2 tin blend 1 tin dipenyek cara buat laksa penang sardin blend semua bawang belacan cili blend dengan air masukkan ke dalam periuk dan masak seketika 2 tin ikan sardin mackerel dibuang sosnya tapi tak di basuh blend 1 tin satu persatu masukkan dalam periuk tumisan bawang tadi
Isi ikan sardin tin dari 1 tin kecil sedikit air bahan bahan kisar d tulang ikan kembung sedikit air bahan bahan kisar e 1 2 biji nenas sedikit air bahan bahan untuk sediakan kuah 1 2 liter air bahan bahan kisar a b c d e seperti di atas 1 2 mangkuk air asam jawa 1 2 kuntum bunga kantan belah 4 1 ikat daun kesum
Kuah Laksa Lebih Pekat & Lebih Sedap Kalau Campur 4 Jenis Ikan Ni. Wajib Cuba!
Mudah dan cepat dibuat dengan menggunakan sardin tin by daily masak last updated jul 22 2021 famous betul laksa sekarang ni perang laksa tak habis habis lagi apa apa jenis laksa pun sedap dimakan hari ini kami nak kongsi satu resepi laksa utara simple dengan menggunakan sardin dalam tin je
1 bungkus laksa rebus lembut bahan kuah 5 ekor ikan selayang sardin saiz l dibersihkan 3 hiris lengkuas 1 hiris nipis halia 2 keping asam gelugur garam bukit secukupnya sedikit manisan gula melaka 1 genggam cili kering ili kering besar rebus untuk dapatkan 2 senduk cili kisar 2 1 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
Baru terasa pekat likat kuah laksanya bahan bahan tuk resepi laksa penang ni cukup untuk 8 12 orang makan 3 liter air 1 kilogram ikan sardin iaitu boleh guna selayang putih atau hitam 100 gram bawang merah bakar 50 gram lada kering 25 gram belacan bakar 15 gram daun sweet basil atau daun kesom