Resepi rempah kari ikan daging homemade memang padu berbanding rempah kedai kena cuba buat bahan bahan rempah kari ikan 10 12 biji cili kering 3 sudu besar rempah biji ketumbar 3 ulas bawang putih 1 labu bawang besar atau 5 7 ulas bawang kecil kunyit hidup 10 15 biji lada hitam 2 sudu besar jintan putih 1 sudu besar jintan manis
Bahan untuk buat rempah kari daging 10 12 biji cili kering 3 sb rempah biji ketumbar 2 sb jintan manis 10 15 biji lada hitam 2 ulas bawang putih 1 labu bawang besar 5 7 ulas bawang kecil sedikit kunyit hidup sebesar ibu jari halia 1 2 ibu jari lengkuas cara penyediaan jika ada yang suka masukkan serai untuk sukatan ini guna
Daging />
Bila bawang dah kekuningan masukkan rempah yang dibancuh daun kari dan masak hingga pecah minyak masukkan santan dan sedikit air masukkan air asam jawa masukkan garam dan serbuk perasa bila kuah dah didih masukkan ikan dan masak hingga betul betul ikan tu masak kuah tu nak pekat pandai pandai adjust lah
Resipi Kari Ayam Hijau Goa Tapi Tak Guna Rempah Kari. Macam Mana Tu? Kena Cuba, Memang Sedap!
Ramai tak tahu rupanya kalau buat sendiri rempah kari kari kita akan jadi lebih sedap tau cara membuat rempah kari sendiri ini telah dikongsi oleh normah bahari inilah rahsia nak hasilkan kari ikan yang sedap cara membuat rempah kari homemade bahan bahan 10 12 biji cili kering 3 sudu besar rempah biji ketumbar 3 ulas bawang putih
Cara masak kari ikan sedap panaskan minyak masukkan halba seketika kemudian masukkan bawang merah bawang putih dan halia tumis sampai naik bau rempah kari ikan daging dan serbuk cili tu bancuh dulu masukkan dalam kuali sebaik bebawang tadi naik bau kacau sampai rempah kari pecah minyak jangan over tumis sebab rempah boleh jadi pahit
Cara memasak kari ikan masukkan serbuk rempah kari bersama 1 sudu besar serbuk cili ke dalam mangkuk kecil larutkan dengan sedikit air panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan halba campur sehingga naik bau masukkan rempah kari daun kari dan cili hijau perlahankan api dan reneh sehingga rempah pecah minyak dan benar benar masak
Resepi Kari Ikan Mudah Dan Cepat Dengan Serbuk Rempah Kari Ikan Mak Siti • Resepi
Bahan bahan yang diperlukan 250g ikan iday pilih ikan merah 1 pek 25g serbuk rempah kari ikan mak siti dibancuh dengan sedikit air santan 1 2 biji kelapa atau 1 2 kotak santan 3 4 cawan air asam jawa
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dan bawang bawang halia yang dihiris serta daun kari tumis sehingga naik bau masukkan rempah kari serbuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit kemudian baru masukkan sedikit air biarkan ianya mendidih dan pecah minyak nota jangan bancuh rempah kari dengan air biarkan kering
Zizah nak share resipi masak kari ikan kembung mamak style insyaallah rasanya sangat sedap ikut sukatan yang zizah bagi ni pasti menjadi sukatan ni zizah buat untuk ikan kembung 4 ekor kalau korang nak buat banyak lebihkan sukatannya bahan utama ikan kembung 4 ekor bahan bahan a daun kari banyak pun takpe sebab aroma dia yang sedap
Resepi Kari Ayam Guna Susu Cair Lain Dari Yang Lain. Kuah Padu Dan Kaw
Kari ayam rempah kari ikan 1 2 ekor ayam 2 biji kentang belah 4 1 2 kotak santan 2 sudu teh garam 3 sudu serbuk kari ikan 4 sudu minyak bahan tumis 1 2 bawang besar 2 bawang putih 1 kayu manis 3 bunga lawang 3 hiris halia 1 tangkai daun kari 1 panaskan minyak dan tumis bahan tumis 2 bila harum masukkan rempah kari ikan yang dibancuh
Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan cili serbuk cili boh dan sedikit air nota saya tumis serbuk kari kering sebelum dimasukkan sedikit air masak sehingga pecah minyak sebelum tuangkan santan
7 sudu makan penuh serbuk rempah kari ikan baba s 3 sudu makan penuh serbuk rempah kari daging baba s 1 cawan air 2 sudu makan rempah campuran biji sawi halba jintan yang dalam peket siap tu sayur bendi tomato garam secukup rasa 5 ulas bawang putih 7 biji bawang merah kecil 1 inci halia
Resepi Ikan Tenggiri Masak Kari Ala Kak Ros! • Resipikejayaan
Ikan bawal masak tomato asam pedas ikan jenahak stail johor masak tempoyak tumis ikan kembung cara cara di dalam periuk masukkan ikan kering air pes kari dan nenas masak sehingga nenas separuh masak nota ikan kering direndam seketika setelah mendidih masukkan santan dan terung
Kari ikan simple bahan bahan 3 4 ekor ikan sardin selayang boleh juga guna ikan tongkol senangin 1 biji kelapa parut kisar dengan 4 cawan air ambil santannya bendi secukupnya tomato secukupnya 2 senduk minyak untuk menumis bahan tumis 1 biji bawang besar hiris nipis 5 ulas bawang putih hiris nipis 1 inci halia
Bahan bahan iklan 10 12 biji cili kering 3 sudu besar rempah biji ketumbar 3 ulas bawang putih 1 labu bawang besar atau 5 7 ulas bwg kecil kunyit hidup sebesar ibu jari 10 15 biji lada hitam 2 sudu besar jintan putih
Resipi Kari Mamak Sedap Ala Restoran Nasi Kandar
Kari kepala ikan guna rempah daging ft anak saudara youtube masakapakita kali ni masak kari ikan guna rempah daging serbuk kunyit dan serbuk cili disamping itu guna sayur bendi dan tomato
Resepi kari daging paling sedap mudah pekat ni wajib korang cuba gerenti sampai menjilat jari amboi hahaa yakin nya kamu kari kari kari ya kari masak apa pun sedap kuah kari yang pekat tuu sedap dibuat cecah sama roti sebuku roti pun tak perasan dah licin
Selalunya che nom akan padankan kari udang bersama kentang tapi boleh juga kalau nak letak bahan lain yang anda suka bahan bahan 500 gram udang sederhana besar 2 sudu besar rempah kari saya guna kari ikan bancuh dengan sedikit air 1 sudu kecil halba campur 2 biji bunga lawang 1 batang kayu manis setangkai daun kari 2 biji kentang
Masak Kari Ayam Paling Ringkas Sedap [mak Siti]
Resepi rahsia kari ikan pari sedap nikmat macam makan rempah giling zaman dulumusic acoustic guitar 1musician music by audionautix comlicense cre
Ikan dah masak kecilkan api biar sampai terbit minyak tak perlu lama pun nak kari ikan sedap guna rempah biji sawi halba dan jintan putih atau halus jangan guna jintan manis out nanti rasa dia kari ikan yang dah sehari tu lebih sedap bila diperangatkan rempah dengan santan tu dah sebati dengan kuah haa begitulah tipnya rupanya
1 sendok makan irisan daging ikan asin 1 biji pete iris atau bisa ditambahkan sesuai selera 1 4 sendok teh terasi 2 siung bawang putih haluskan 2 lembar daun bawang iris 1 2 sendok teh kecap asin 1 2 sendok teh gula merica secukupnya cara membuat rendam ikan asin dalam air hangat supaya tidak terlalu asin saat diolah tiriskan