masak nasi ukur jari

masak nasi ukur jari

Di sebagian besar rumah tangga di Asia, nasi di atas meja identik dengan makanan pokok. Ini sama seperti bambu muda bagi panda.

Memasak nasi adalah ketrampilan yang penting dimiliki bagi orang-orang Asia. Masalahnya, sebaik apa pun jenis beras, tapi kalau cara memasaknya tidak benar akan menghasilkan nasi yang lembek, terlalu keras, atau tidak pulen.

TakaranMasak Nasi Ukur Jari />

Untuk memperkirakan jumlah air yaitu dengan memasukkan jari ke dalam panci yang telah berisi air dan beras. Jika tinggi air mencapai ruas kedua dari jari telunjuk, artinya takarannya sudah pas.

Berapa Takaran Air Untuk Masak Beras Agar Pulen?

Namun kita tidak selalu ingin menghasilkan nasi seperti itu selamanya. Semua tergantung dari masakannya juga. Tapi saya selalu menggunakan metode ini untuk masakan Cina dan Thailand, tambahnya.

Saya selalu mengukurnya secara manual yang disebut dengan metode ruas jari. Dengan menambahkan air sampai memenuhi hampir ruas ketiga pada jari ketika dicelupkan secara vertikal dan menyentuh permukaan beras. Apa ini terdengar ilmiah? Sepertinya banyak orang Korea yang menggunakan cara ini. Bukan hanya saya, katanya.

Beras yang menjadi kering di dalam karung setelah digiling memerlukan kelembaban untuk menghidupkan kembali teksturnya. Berikan sedikit waktu bagi beras untuk menyerap air agar nasi memiliki tekstur yang bagus setelah dimasak, katanya.

Ternyata Ini Rahasia Masak Nasi Pulen Harum Seperti Di Kfc Dan Hokben

Saya belajar dari pengalaman saya untuk mengetahui tanda air sudah 'mendidih' melalui suaranya. Namun, sampai Anda melakukannya, tidak apa-apa untuk mengintip cepat-cepat ke dalam panci untuk melihat apakah airnya mendidih, tambahnya.

Terakhir, Nami juga menyarankan untuk menggunakan panci yang memiliki tutup yang rapat. Selain itu, Nami juga memberi tips agar merentangkan kain bersih di antara panci dan penutupnya.

Mengenai airnya, Huang menggunakan teknik menggadakan takaran air dari takaran beras itu sendiri. Misalnya, beras 300 gram direbus bersama 600 gram air.

Petua Sukatan Air Untuk Masak Nasi & Pulut Guna Jari

Panasnya diturunkan dengan mengatur suhu ke yang paling rendah (sambil pasang tutupnya lagi). Masak nasi dalam kondisi panci ditutup selama 15-20 menit, sampai semua air terserap. Pastikan untuk mengawasi waktunya, atau Anda akan menemui nasi yang gosong di bagian bawah panci, jelas Huang.

Mendidihkan beras pada panas tinggi sampai sebagian besar airnya diserap. Setelah itu menurunkan panasnya ke suhu yang rendah sambil menutup panci, dan membiarkannya masak sekitar 15 menit, jelas Rebecca.

Dia menambahkan, mengenai takaran airnya, semua tergantung pada bagaimana seseorang menyukai nasinya. Tapi dia menyebutkan bahwa untuk beras Jasmine, aturan praktisnya adalah 1 sampai 1 1/4 cangkir air.

Cara

Knuckle Method, Cara Orang Asia Mengukur Air Saat Memasak Nasi

Menariknya, Rebecca juga menggunakan metode ruas jari. Baginya, cara yang terbaik menentukan air yang digunakan memasak nasi adalah dengan menggunakan jari telunjuk.

Cara terbaik adalah menggunakan jari telunjuk saya untuk mengukur takaran air. Saya meletakkan jari telunjuk secara vertikal dan menyentuh permukaan beras. Dalam kondisi seperti itu, tinggi air harus mencapai sekitar tiga perempat jari saya, yakni tepat di ruas kedua jari saya, pungkas Rebecca.

Dulu Dihina, Pria Penjual Talas Kukus Bogor Ini Buktikan Bisa Raup Omzet Rp5 Juta Perhari, Sampai Bisa Bangun Rumah dan Beli SawahApa saja cara yang di gunakan untuk memasak seperiuk nasi, asalkan nasi masak dengan elok itu sudah memadai. Aku adalah sejenis yang masih menggunakan cara lama masak nasi sukat beras dan air guna jari. Boleh saja guna cawan atau sukatan yang ada tertera pada periuk itu tapi masak nasi sukat beras dan air guna cari inilah yamg paling senang dan praktikal pada aku.

Cara Masak Nasi Putih, Beras Basmathi & Beras Perang Yang Gebu & Lembut

Seperti gambar yang di tunjukkan di atas, hanya celupkan jari dalam air beras yang telah di basuh untuk menyukat. Mudah sangat cara ini sebab jari sentiasa di tangan. Tapi penyukat entah hilang kemana. Nak nasi yang lebih lembut, lebihkan air, Nak yang lebih keras sikit kurangkan airnya. Biasanya nasi yang lebih keras sikit, sesuai untuk di buat nasi goreng... gitu!!

Kalau hendak menggunakan bekas atau cawan yang menyukat beras itu juga, nanti basah pula. Kalau terlupa mengelap kembali penyukat selepas menggunakannya untuk menyukat air, terus di masukkan kedalam tong beras, basah dan berlapuklah beras di dalam tong. Bukankah tak bagus jadinya... huh!

Cara

Itu sebabnya lebih baik menggunakan jari. Kalau menggunakan periuk elektrik yang sudah di tandakan sukatan itu, kadang-kadang tak berapa nampak garisan yang di tunjukkan. Cara menggunakan jari juga yang paling praktikal. Tapi bergantunglah kepada situasi dan kehendak masing-masing. Tak gituuu...!

Cara Memasak Nasi Putih Agar Tidak Becek Atau Keras

Aku ada sedikit cara yang aku guna sekiranya untuk menyukat beras apabila memasak nasi lemak, nasi ayam, nasi beryani, nasi arab atau apa juga nasi berperisa yang lain. Cara aku, aku ukur dulu untuk memasak nasi macam biasa. Selepas itu aku toskan air yang bersama beras itu dalam sebuah jag besar. Tandakan ukuran air itu.

Keluarkan air dari jag tapi jangan buang dan ketepikan beras yang telah terpisah dari airnya.Masukkan santan sekiranya untuk membuat nasi lemak separas ukuran yang di tandakan tadi. Sekiranya tak cukup jumlah santan dari ukuran, masukkan air beras kembali sehingga separas ukuran. Lebihan air beras, bolehlah di buang. Selepas itu bolehlah di masak seperti biasa.

Begitu jugalah sekiranya cara aku apabila nak membuat nasi ayam dan lain-lain nasi itu. Iaitu kuah sup yang di gunakan di ukur dalam jag yang di tandakan. Bukankah senang cara ini. Takkan nak ukur dengan jari air sup ayam yang panas itu. Setakat aku buat macam ini, masakan nasi aku gerenti menjadi... Alhamdulillah!

Tutorial Cara Masak Nasi Putih Dalam Kuantiti Yang Banyak • Garis Masa

Setiap orang berbeza cara dan pandangannya, Ini hanya cara aku dan apa yang aku lakukan. jadi jangan di pertikaikan cara dia lebih bagus tau cara kita tak bagus. Nikmatilah kepelbagaiaan dengan jiwa yang lapang. Apa salahnya mempelajari perkara yang lain untuk pengetahuan diri sendiri. Itu saja... heheh!

-

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com

[PENAFIAN] dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Rahasia Memasak Nasi Enak Mulai Dari Mencuci Beras Hingga Menanak

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

LihatTutupKomentar