nasi dagang noxxa baru

nasi dagang noxxa baru

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua umat Islam tidak kira di mana berada. Hari Raya ini juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban. Hidup perlukan pengorbanan walau siapapun kita. Kadang kadang kita perlu mengorbankan hati dan perasaan sendiri demi kebahagiaan orang yang disayangi. Tapi berapa ramai yang begini?

Khalayak ini ramai terutama para suami yang bukan berkorban tapi mengorbankan perasaan orang lain demi diri sendiri. Bila setiap kali melakukan dosa, kita tidak terus nampak, jadi kita mengambil ringan. Perkara perkara ghaib seperti dosa pahala, syurga neraka harus kita percaya dan ingat. Kita tinggalkan bab pengorbanan dan masuk bab resepi.

NasiNoxxa Di Hari Raya Aidil Adha - Nasi Dagang Noxxa Baru />

Kami menyediakan nasi dagang sebagai hidangan utama di hari raya Aidil Adha. Saya memasak lauk nasi dagang sehari sebelumnya kerana ia akan menjadi lebih sedap dan mesra. Kuah akan menjadi bertambah cantik, lebih lebih lagi jika menggunakan santan segar.

Termurah 🔥noxxa Electric Multifunction Pressure Cooker🌟periuk Noxxa Baru Original By Amway🌟

Kali ini saya tidak menyediakan nasi dagang dengan kaedah tradisional. Sebaliknya menggunakan periuk tekanan Noxxa. Memang sangat mudah dan cepat disediakan. Saya 2 kali menyediakan nasi dagang. Sekali pagi pagi sebelum keluar solat sunat Aidil Adha untuk hidangan kami sekeluarga. Kemudian sebelah petang untuk hidangan besan kami datang beraya.

Saya menyediakan 3 jenis lauk iaitu Gulai Ikan Tongkol, Gulai Udang dan Gulai Ayam. Telur rebus juga dimasukkan dalam gulai ikan. Jika tidak, telur rebus boleh dihidangkan begitu sahaja. Selain itu, saya juga menyediakan sambal kelapa seperti mana lazimnya nasi dagang Kelantan dan juga acar timun. Sambal ikan adalah wajib ada untuk melengkapkan nasi dagang Kelantan. Sambal yang sama dimakan dengan nasi impit.

Saya sangat berpuas hati dengan kejadian Gulai ikan tongkol kali ini. Bukan sahaja sedap tetapi juga cantik kekuningan dan pekat. Serius sangat sedap nasi dagang kali ini. Saya bukan sahaja makan menambah nambah tetapi makan berulang ulang. Haa berbaloi baloi. Boleh klik resepi Sambal Kelapa di SINI. Klik di SINI untuk Acar Mentah resepi kakak saya. Kata Kak Nah, jika cukup cuka dan gula, barulah acar timun akan menjadi rangup.

Set Lengkap Resepi Nasi Dagang Kelantan Sedap

Beras nasi dagang kelantan dibasuh dan direndam seketika. Kemudian toskan. Masukkan ke dalam inner pot periuk tekanan dengan air. Guna jari telunjuk, hujung cari telunjuk cecah paras atas beras. Paras air adalah 1/2 inci atau paras separuh dari ruas atas jari telunjuk. Guna fungsi low pressure selama 8 minit.

Kemudian tuang santan yang telah disatukan dengan garam dan gula. Tuang santan sedikit demi sedikit sehingga nasi cukup lembut. Gaul rata sehingga nasi kelihatan berkilat.

Ikan direbus dengan 5-6 keping asam, segenggam garam dan ½ keping gula Melaka dengan air tenggelam ikan. Rebus sehingga air hampir kering.

Ber Nasi Dagang Pula

Boleh tambah air dan masak lagi sehingga kuah pekat. Boleh ditambah air secara berulang ulang sehingga kuah cantik, baru dimasukkan ikan dan telur rebus, jika suka.Cara Masak Nasi Dagang Guna Periuk Noxxa 8 Minit | Salam semua, nasi dagang di antara makanan tradisi yang popular di Kelantan.

Cara

Nak makan nasi dagang tak nanti jumpa hari raya, kat sini pergi kedai yang jual nasi pagi - pagi, memang akan ada menu nasi dagang ini.

Nasi dagang Kelantan yang menggunakan beras dagang dan tak sama dengan beras biasa. Nasi dagang kalau sebut penyediaan nak siapkan nasi dagang memang tak mudah la ya.

Cik Wan Kitchen: Nasi Dagang Sedap

Kalau beli di kedai rasanya, kalau nasib baik, memang sedap nasi dagang tu, ada kalanya nasi dagang dah terlebih pecah pun ada, jadi lembik. Begitulah nasib kalau beli di kedai.

Ingat sekali dulu, tolong bonda masak nasi dagang ni, bangun awal tau semata- mata nak kukus sebab nak buat untuk makan pagi kan.

-

Hargailah kalau ada yang mak - mak kita tu bangun pagi. Lebih - lebih lagi nak prepare untuk sarapan pagi. Kalau nak kata kita kerajinan sangat tak juga.

Nasi Dagang Atas Tol, Food & Drinks, Chilled & Frozen Food On Carousell

Sebab guna periuk noxxa, itu yang selalu buat nasi dagang, kalau tak ada periuk ni memang tak harap lah nak buat nasi dagang.

Ini kongsi cara masak nasi dagang saja ya, bukan sekali dengan gulai ikan tongkol. Bab santan tu guna lah santan segar ya.

Bonda yang tukang gaul nasi dengan santan selepas masak. Kami memang kena berdua kalau kat dapur, Nasi dagang memang masak nak makan untuk sarapan pagi.

-

Nasi Arab Ayam Mandy Noxxa, Cuma Masak 7 Minit Menu Dah Siap!

Lain orang lain cara buat sebab mungkin ada favorite masing - masing nak tekan mode apa kan. Kat sini, Wani kongsi ikut my style untuk resepi nasi dagang Kelantan noxxa.

2. Letak beras dalam inner noxxa dan masukkan air atas paras beras sikit. Masukkan bawang dan halia, halba dan garam secukupnya. Garam letak nak bagi nasi ada masin sikit. Kemudian kacau rata sekejap.

4. Selepas bunyi beep, tekan off dan putar tombol ke steam. Buka tudung dah siap masak nasi dagang. Tutup suis dan angkat inner noxxa keluar

Tips & Petua Untuk Buat Nasi Dagang, Pasti Menjadi!

6. Kemudian, masukkan santan sikit - sikit sambil gaul rata dengan nasi dagang. Nak berlemak lagi nasi tu letak lagi santan, sedap kalau rasa lemak - lemak santan, baru dipanggil nasi dagang.

-

8. Tutup dan putar tombol ke steam. Tekan reheat dan tekan on. Biarkan dalam periuk selama 1 jam, nak bagi santan diserap masuk dalam nasi

LihatTutupKomentar