Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar semua? Bertemu lagi kita dalam entri kali ini. Korang suka makan roti tak? Hehe. Anak-anak saya memang penggemar roti tegar. Kalau beli roti satu hari je diaorang boleh habiskan. Hehehe. Bila anak-anak suka makan roti jadi saya cuba buat roti sendiri. Lebih jimat dan puas makan kalau buat sendiri. So hari ni saya nak kongsikan resepi roti putih yang hasilnya sangat lembut dan gebu.
Roti putih yang saya buat ni menggunakan kaedah atau teknik water roux. Ia juga dikenali dengan nama tangzhong atau yudane. Water roux ialah tepung yang dimasak dalam air atau susu yang digunakan untuk meningkatkan tekstur roti dan menjadikannya lembut dan gebu. Adunan ini mempunyai kelembapan. Apabila ianya dicampur ke dalam doh roti, tekstur roti akan menjadi lembut dan gebu. Roti juga akan kekal lembut lebih lama. Doh perlu di uli sehingga elastik, kemudian biarkan doh naik sehingga dua kali ganda untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Ada beberapa jenis resepi roti yang pernah saya kongsikan sebelum ini. Antaranya ialah roti boy, roti golok, roti puri, dan sebagainya.
Tepung Gandum />
Dengan resepi ini juga korang boleh buat pelbagai lagi jenis dan bentuk roti seperti roti berinti kaya, roti kacang merah, roti sardin, roti sosej, roti keju, roti gula dan sebagainya mengikut kreativiti dan citarasa masing-masing. Roti putih ini sangat sedap di makan semasa panas dan ianya boleh di makan begitu sahaja. Saya dan suami suka cicah dengan air kopi atau air teh o. Anak-anak pula suka makan dengan kaya atau nutella. So, korang boleh cuba buat sendiri roti putih ni dan tak perlu nak beli lagi di kedai. Hehehe. Selamat mencuba!
Buat Sendiri Roti Di Rumah, Lembut & Gebu Macam Roti Bakeri
Kalau korang nak senang faham cara membuat roti putih ni apa kata korang tengok dulu video yang saya kongsikan kat atas ni. Sambil tu jom subscribe YouTube Channel Buat Orang Lapo untuk mendapatkan latest resepi dan tengok video menarik, mudah dan best kat situ dan jangan lupa like Facebook kami okay.
Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.
Supermom kepada dua orang superhero yang super comel. Hehe. Suka memasak dan mencuba pelbagai resepi baru. Menulis blog untuk mengisi masa lapang dan berkongsi resepi yang sedap-sedap untuk semua para pembaca.Waktu gawat begini, harus diakui memang sukar untuk dapatkan bahan asas. Dan kini roti buku menjadi antara barangan yang sangat sukar diperoleh disebabkan permintaan yang sangat tinggi.
Resepi Roti Nan Gebu
Oleh sebab itu, kongsikan resipi roti buku paling mudah untuk korang buat, jadi kalau tahap beginner pun, mesti akan jadi. Terima kasih kepada Watie Whisk atas perkongsian yang cukup bermakna.
Semoga kita berjaya mengharungi ujian yg Allah SWT berikan utk kita didunia ni. Semoga Covid 19 terus lenyap dari muka bumi dan meninggalkan sebuah memori buat kita..
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mixer. Mix sekejap, baru tuangkan air sejuk. Masukkan 3/4 dari sukatan air dulu. Mix sekejap dan check sama ada air perlu ditambah atau tak. Bila dah ok, mix sampai dough nampak licin dan tak melekat pada tepi permukaan mixer.
Resepi Roti Homemade Yang Sedap Dan Mudah (buat Roti Sendiri)
Bila dah siap uli, boleh ler nak buat window test… Haha.. takyah ler.. sebab susah ler nak dapat perfect window test kot guna tepung gandum.
Selepas itu ambik rolling pin dan roll ke kiri kekanan bagi lebar sket. Lepas tu gulungkan dari atas ke bawah. Gulung ketat-ketat, tak boleh bagi ada angin sebab nanti roti jadi lubang besar dan jadi bubble di permukaan doh.
Panaskan oven suhu 180°c atas bawah. Bila oven suhu dah stabil, masukkan loyang dan bakar 30-45 minit. Korang check selepas 30 minit tu ok ke tidak lagi.. kalau nak crust yg keras atas dia ala2 banggali carpet tu korang bakar la lama sket.
Koleksi Roti Air Fryer
Dah keluarkan dari oven, rest jap jer pastu kena keluarkan roti dari loyang tau. Jgn lambat sgt, nnt berlaku perpeluhan.. roti kembang x cun dahh.
Kalau nak effect kilat2 tu masa keluar oven panas2 tu terus sapu margerine kat atas roti. Tapi nnt permukaan roti kedut2 sket sbb liang pori dia tertutup 😝😝😝
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Resipi Gulungan & Roti Makan Malam Kesyukuran Terbaik
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category Analytics.
Resipi Kek Pisang Guna Blender Pakai Sukatan Cawan, Yang Penting Moist & Tak Muak
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category Necessary.
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category Other.
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category Performance.
Panduan Buat Roti Gebu & Lembut, Tak Mengecut Bila Dah Masak
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Breadmakerloaf Instagram Posts (photos And Videos)
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.