Kali pertama kami terpandang resepi roti kosong yang gebu dari Puan Amie Samuri ini , terus jatuh cinta memandangkan kami memang penggemar roti yang setia .
Roti kosong yang lembut ditambah dengan rasa yang gebu memang sesuai dimakan untuk setiap waktu . Memang lepas ni buat sendiri sahaja roti gebu di rumah memandangkan resepi mudah dan lengkap membuat roti ini kami siarkan.
Gandum />
#1: Campurkan Bahan A dan kacau sehingga berbuih . Masukkan ke dalam Bahan B . Jika doh roti kosong anda melekit , biarkan . Ini memang kebiasaan pada fasa ini.
Roti Tepung Gandum
Masukkan Bahan C ke dalam campuran bahan doh roti gebu tadi. Dan bermulah proses menguli dengan penuh kasih sayang dan baling-baling manja doh roti gebu sehingga menjadi kenyal atau elastik. Kebiasaan proses ini akan memakan masa ke dalam 15-20 minit menggunakan tangan. Beruntung siapa yang ada mesin penguli roti. Heee.
#2: Jika tangan anda terpalit atau terlekat doh , ambil sedikit tepung gandum dan sapu pada tangan dan teruskan menguli tanpa jemu doh roti gebu sehingga tiada lagi doh yang terlekat pada tangan. Maksudnya , proses menyapu tepung pada tangan dilakukan beberapa kali ya.
#3: Selesai menguli , tutup dengan kain dan letakkan di tempat yang mempunyai suhu sedikit tinggi untuk menaikkan doh roti gebu dalam setengah jam . Selesai setengah jam , tumbuk-tumbuk manja doh roti anda dan biarkan lagi setengah jam sehingga doh menjadi naik sehingga tiga kali ganda dari asal.
Resepi Roti Sosej
Bahagikan doh mengikut saiz yang anda suka dan bentuk yang anda minat ya . Jika mahu masukkan inti , pada ketika inilah masanya.
#4: Masukkan ke dalam bekas pembakar , sapukan telur atas doh roti kosong anda dan jika tiada inti , boleh lah ditaburkan gula di atasnya. Bakar pada suhu 180’C selama 20 minit lebih kurang bergantung pada oven. Selepas itu bakar menggunakan api atas sahaja untuk 5 minit untuk mendapatkan warna kuning pada bahagian atas. Keluarkan dari oven dan sabu permukaan roti gebu anda dengan butter cair untuk kekal lembut dan gebu .Kami nak kongsikan resepi roti manis yang mudah untuk anda buat sempena berada di rumah ni dan untuk habiskan masa yang terluang. Roti manis ini boleh anda makan begitu sahaja atau nak makan dengan jem, kaya ataupun sambal bilis.
Kalau ada yang suka makan dengan cicah kari, boleh buat kari ayam atau kari daging. Kuzi kambing pun sedap dimakan dengan roti manis ni. Boleh la anda tengok resepi yang dah kami tulis sebelum ini.
Resipi Roti Arab Hanya Guna 4 Bahan Aje, Gebu Dan Lembut, Pasti Sedap!
Bagi dapatkan resepi roti manis yang lembut dan sedap, kita akan gunakan pelembut doh atau dikenali water roux. Apa itu water roux ?
Ianya adalah agen pelembut roti dan dibuat menggunakan tepung gandum dan air dengan nisbah yang sesuai iaitu 1 : 5. Contohnya anda gunakan 20 gram tepung. Tambah 50 gram air. Tepung yang digunakan ialah tepung roti/tepung gandum.
1- Masukkan ke dalam periuk dan kacau sebati dua adunan ini menggunakan api sederhana dan masak hingga adunan menjadi pekat dan kental.
Cara Membuat Roti Kopi Ala Rotiboy. Kalau Tak Ada Tepung Roti, Boleh Ganti Dengan Tepung Gandum.
Bila dah siap, masukkan ke dalam bekas dan sejukkan. Barulah disimpan ke dalam peti sejuk dan ianya boleh disimpan hingga 3 hari. Jadi tak perlu buat banyak. Tanda water roux ini dah rosak ialah ianya bertukar warna dan tekstur.
Terima kasih kepada Puan Siti Norbillah kerana sudi berkongsi resepi roti manis kepada kami semua. Memandangkan sekarang musim berada di rumah, bolehlah mencuba resepi roti ini.
Uli dalam 10 minit dan tambahkan juga butter dan garam. Lepas tu boleh masukkan dalam pengisar dan sambung uli lagi untuk 10-15 minit. Kalau nak terus uli dengan mesin dari awal pun boleh.
Resepi Roti Goreng Tepung Rangup
#2: Uli sampai doh menjadi elastik.Lepastu bulatkan doh dan timbang seberat 30 gram setiap satu. Sambil itu panaskan oven api atas bawah 200° selama 15 minit.
Letak doh yang ditimbang tadi dalam loyang 9 inci yang disapu dasar dan dinding dengan butter dan rehatkan doh ditutup dengan tuala basah selama 15 minit atau sehingga doh kembang naik sekali ganda.
#3: Sapukkn susu cair pada permukaan doh dan bakar pada suhu 150’C selama 20 minit guna api atas bawah atau nila roti dah bertukar warna keperangan.Sebenarnya ni first time aku nak cuba buat roti taw.. Sebelum ni Cuma tengok2 je ramai blogger yang buat roti sendiri.. Bergenang air mata aku nak cuba.. Tapi kebanyakannya guna bread maker.. Aku pulak tak de.. Jadi aku matikan niat sebab ada khabar angin kata, kalau tak pandai uli pakai tangan, nanti roti jadi keras tak gebu.. Sekali lagi bergenang air mata aku.. huhuhu over je..
Roti Gardenia Sold Out? Buat Sendiri Je, Ini Resepi Roti Loaf Homemade Sedap!
Tapi petang tu, balik je dari kerja, aku bulatkan tekad, pasang muscle, aku cuba jugak buat roti sendiri.. Search punya search punya search kat internet, aku jumpa resepi dari Mummyalyssa ni.. Bahan nampak mudah.. Yang penting cuma guna tepung gandum je.. Tak payah la aku nak bersungguh pegi kedai beli tepung roti..
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum 2 cawan air suam 1 sdt garam 1 sdb gula 1 1/2 sdb susu tepung 4 sdt butter 2 sdt yis Bahan sapuan sblm bakar - susu segar Bahan sapuan slps dibakar - mentega Cara-cara 1. Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Biarkan 10 minit. Selepas 10 minit akan berbuih2. kalau tak berbuih, tu maknanya yis tu dah tak elok atau dah lama. Dikhuatiri nanti roti tak menjadi. Saya nasihatkan guna yis lain. Sebab saya pernah buat donat tapi yis tak berbuih. Tak jadi donat saya =_=' 2. Dalam bekas lain, campurkan tepung, garam dan susu tepung. Nak cun, ayak dulu semua bahan tu.. Supaya dia rata n bercampur elok. Buat kolam tengah2. 3. Curahkan semua campuran air suam dan yis tadi ke tengah2 kolam tepung. 4. Boleh terus uli sampai sebati. Doh agak lembik dan melekit2. Klu tak melekit nanti roti tak gebu. Uli sampai doh tak melekat kat tangan. 5. Masukkan butter, uli lagi. Doh yg melekit2 tadi akan berubah menjadi elastik tapi macam lembut2 dan licin. Saya uli lama jugak. Dalam 20 minit camtu. 6. Perap 1 jam. Slps 1 jam, tumbuk2 doh, bahagikan kepada saiz yang kita nak. Lepas tu susun dalam loyang. Jangan rapat sangat. Sebab nanti kita nak perap lagi sejam. Doh akan mengembang lagi sekali ganda.
Dah pandai buat roti asas ni, senang lepas ni nak buat pizza ke, roti manis ke, roti sosej atau roti apa sahaja.. Cuma pelbagaikan sahaja filling atau topping nya..